10 tévhit a weboldal készítéssel kapcsolatban

Az alábbi 10 mondat közül mindannyiunknak van legalább egy, ami már eszünkbe jutott, ha honlapkészítésről volt szó. Igyekeztünk összeszedni azokat, amikkel a leggyakrabban találkozunk és komoly félreértések vannak mögötte, ezeket mindenképpen érdemes tisztázni, mielőtt az ember belevág egy honlap készítő projektbe.

#1 - A weboldal csak dekoráció néhány adattal, a szakember elkészíti és karbantartja, tulajdonosként nincs vele dolgom.

Először is egy profi, jól működő weboldal sokkal többet kell tudjon, mint hogy jól néz ki és tartalmaz néhány elérhetőséget. Egyaránt kell szóljon a funkcionalitásról, a kommunikációról és a kinézetről. Tudatos tervezéssel hatást gyakorolhatunk látogatóinkra, potenciális ügyfeleinkre.

Másodsorban pedig javasolt, hogy az elkészítést és technikai karbantartást valóban szakember végezze el, ám az közel sem igaz, hogy a tulajdonosnak nem lesz vele dolga. A legfontosabb ugyanis, hogy minden esetben maga a vállalkozó adja a honlap tartalmát, így már a tervezési szakaszban is közös munka zajlik. Ezt követően a folyamatosan frissülő tartalmat is a vállalkozónak és a vállalkozáshoz kapcsolódó tevékenységnek kell adnia.

Amikor kézhez kapjuk elkészült honlapunkat, akkor mi határozzuk meg mi kerüljön ki rólunk, a vállalkozásunkról, a tevékenységünkről. Egy honlap valahol a történetünk, melyben mi vagyunk a főszereplők és mi alakítjuk az eseményeket. Egy webshop elkészülte után kellő gondoskodással sok megrendelőt hozhat, felvirágoztathatja az online érdékesítéssel kapcsolatos platformjainkat, de egy elárvult honlap senki számára nem lesz vonzó, így leendő vásárlóinktól sem várhatjuk, hogy megszeressenek minket ezen a felületen keresztül.

Az emberek szebbnek, értékesebbnek tartják azt, amin látszik, hogy figyelemmel és gondoskodással van készítve és kezelve, így honlapunknak is nagyobb esélye van a valódi funkcionalitásra, amennyiben figyelmet és energiát teszünk a tartalmába tulajdonosként.  

#2 - A weboldal elkészültével már sínen vagyunk, a neheze kész.

Ez egy hatalmas félreértés. Egy weboldal tulajdonképpen sosincsen készen, folyamatos törődést, frissítést, karbantartást igényel. Azzal, hogy van egy honlapunk csak egy lehetőséget teremtettünk arra, hogy megjelenjünk az interneten, de ezzel nem kerülünk a Google első oldalára.

#3 - Van Facebook oldalam, arra mindent fel lehet tölteni, miért lenne szükség egy saját honlapra?

Természetesen a vállalkozáshoz Facebook oldalt kapcsolni egy nagyon fontos lépés, csakúgy mint az Instagram, Pinterest vagy LinkedIn fiók – függően attól, hogy milyen terméket/szolgáltatást szeretnénk eladni, vagy éppen attól, hogy kinek szeretnénk ezeket értékesíteni. De a social media csak egy lehetőség a sok közül, ahol érdemes megjelenni, nem egy egyéni helyzetre szabott kreatív megoldás.

Gondoljuk végig, mi magunk hogyan keresünk szolgáltatást? Beírjuk a Google keresőjébe a keresendő szolgáltatás, kiad jónéhány lehetőséget a közelünkben és elkezdünk böngészni. Szinte biztos, hogy az első kattintások között lesz, hogy rámegyünk a Google keresője által ajánlott “Website/Honlap” gombra. Sokszor ér az a kellemetlen meglepetés, hogy ez a gomb átvezet egy Facebook oldalra, ahol igenis csak limitáltan kaphatunk információt a szolgáltatásokról, hírekről és pláne magáról a cégről/vállakozásról. Mindenkiben bizalmat kelt, ha ezen gomb kattintásakor egy modern és megnyerő honlapra érkezünk, ahol pillanatok alatt elérhetjük azokat az információkat, amikre szükségünk van. Legyünk profik – a social mediás platformokat csak eszközként használjuk és ne arra építsük az alapokat!

#4 - Van weboldalam, mégsem megy a vállalkozásom, úgyhogy nem olyan fontos ez.

Egy jó weboldal nagyszerű bemutatóterme szolgáltatásainknak; egy profi weboldal viszont irányítja a látogatót, kommunikál vele, segítségére van, tulajdonosának pedig jobbkezévé válik. Manapság már egyáltalán nem elég az, hogy csak egy online prospektusként szolgáljon a honlap, az igények az elmúlt évek során erőteljesen megnőttek: az a honlap, amelyik nem frissül, nem modern, nem reszponzív, nem tartalmaz aktivitást ösztönző elemeket tulajdonképpen nem is képes megfogni a látogatót; az a webshop, amely nem adja meg a lehetőséget a vásárolónak, hogy biztonságosan fizessen, ott nem is fog vásárolni a látogató – és ez csak a jéghegy csúcsa.

#5 - Van egy ismerősöm, aki olcsóbban megcsinálja.

Mindig van valaki, aki olcsóbban is meg tudja csinálni. Általában ha megpróbálunk kibújni a szakemberek által ajánlott összegek alól és “sufnituninggal” készítjük honlapunkat, az gyakran a minőség rovására megy. Egy honlap készítése szakmai tudást igényel ahhoz, hogy hosszútávon tényleg jobb keze lehessen a tulajdonosának és ne csak teher, akár büntetések célpontja. A minőségi munkának költségei vannak, viszont biztosíték arra, hogy a vállalkozásod neve és megjelenése szakértői kezekbe kerül. 

#6 - A keresőoptimalizálás csak néhány kattintás.

Ez egy nagyon komoly tévedés, legalább akkora, mint amikor azt gondoljuk, hogy a grafikus számára csak egy gombnyomás a logókészítés. A SEO nem egy eszköz, hanem inkább egy stratégia, amely már a vállalkozás kezdetétől jelen kell legyen. Ennek is folyamatosan frissülnie, újulnia kell a vállalkozással és annak megjelenésével.

#7 - Bizonyos összegért cserébe a Google első oldalára lehet kerülni.

A Google találati listájának első oldalára rendkívül nehéz bekerülni és onnantól, hogy egyszer eljutottunk oda nem garancia, hogy hosszútávon ott is maradunk. Az első helyekért folyamatos “harc” van, és ebből a harcból csak kis időre is lepihenni komoly visszaesést hozhat. Sok összetevője van, hogy mi alapján tünteti ki a Google az első oldallal a honlapokat, aminek egy része csak a SEO (többekközött szerepet játszik a reszponzív szemlélet is). 

#8 - Délután felhívlak és elmondom hogy szeretném, aztán meglátjuk mit tudsz hétvégére készíteni.

Azok, akik egyik napról a másikra szeretnének weboldal, nem veszik elég komolyan az online eszközöket, nem látják át ezek összetettségét és megannyi funkcióját.

Egy honlap megjelenésének elkészítése és ezt követően a felállítása és működőképes, biztonságos rendszer kiépítése heteket is felölelhet. Az elkészülés időintervalluma sok tényezőtől függ: mennyire komplex a készülő honlap, mennyi extra funkciót szeretnénk beépíteni, mennyire együttműködő a tulajdonos, minden tartalmi anyag készen áll e, vagy akkor kell elkészíteni, stb. Továbbá sokszor amennyiben teljesen az alapoktól indul egy honlap, technikai várakozási időkkel is számolni kell, mint például a domain név aktiválása.

Mindenesetre minden honlap egyedi, ahhoz hogy egy profin működő weboldalt hozzunk létre, ami letisztult megjelenéssel és átlátható tartalommal bír, mindenképpen időt kell rá áldoznunk – a készítőnek és a tulajdonosnak egyaránt. 

#9 - A tartalommal ráér foglalkozni a tulajdonos, ha elkészült a honlap.

A vállalkozás alapja – amit sokszor hangsúlyoztunk már – maga a tartalom, a vállalkozás tevékenységének minősége. Akármilyen látványos, modern, letisztult honlapról beszélünk, ha tartalmilag üres és nem ad semmit a látogatónak, úgy egy használhatatlan váz csak, ahova nincs miért visszatérnie az ügyfélnek. Érdemes minél korábban belekezdeni a tartalmi elemek összegyűjtésébe, letisztázásásába, a blogbejegyzések megírásába. Minél több tartalom van, annál valószínűbb, hogy a látogatók van mi között böngésszenek, valamint érdemes szem előtt tartani, hogy a keresőmotorok is egyik oldalról a megjelenő tartalom alapján rangsorolják honlapunkat. 

#10 - Nem éri meg ennyi pénzt kiadni egy honlapért.

Egy induló vállalkozáskor nehéz vitatni, hogy ne lenne a kiadások tekintetében magas egy profi weboldal készítése – akár cég, akár vállakozó készíti el. De kevés szó esik arról, hogy amennyiben valóban egy minőségi, nap mint nap használatban lévő honlap készül el, ahol tényleg jobbkezévé válik a tulajdonosának, úgy az árát pillanatokon belül visszahozza: egyszerűbbé és gördülékenyebbé teszi a vállalkozás működtetését, a reklámot és az egész online megjelenést.

Egy minden területen megfelelő honlap hamar nem csak, hogy visszahozza a ráfordított anyagi összeget, de hamarabb válhat jövedelmezővé egy vállalkozás, mint nélküle. Tehát amikor azt mondjuk, hogy drága egy honlap, abban az árban nem csak a szakmai tudás, az idő és energia van benne, hanem egy hatalmas lehetőség a honlap megrendelőjének, hogy egy sokkal jövedelmezőbb vállalkozással is gazdagodjon.

Arról, hogy nálunk hogy zajlik a weboldalkészítés menete az alábbi linken tájékozódhat minden kedves érdeklődő. 

További cikkek