Mit jelent a reszponzív megjelenés és miért jó, ha az oldalad ez alapján készül?

Napjainkban már a csapból is az folyik, hogy ha honlapkészítésbe vág bele valaki - független attól, hogy megbízik valakit vagy maga készíti el - mindenképpen tartsa szemelőtt a reszponzív szemléletet.

Mit is jelent ez a szó pontosan?

Olyan megközelítéssel tervezett weboldal, amelynek a célja az, hogy optimális megjelenést biztosítson minden eszközön. Ez azt jelenti, hogy a megjelenő honlap könnyen olvasható, egyszerű rajta navigálni, kevés görgetéssel is el lehet jutni az érdemi információkhoz. Rugalmas megjelenését segítik a flexibilis képek, valamint a szöveg méretének minden eszközre való optimalizálása. 

Amennyiben reszponzív a honlapunk, úgy mobilon, tableten és asztali gépen is egységes, az adott eszközhöz igazodó megjelenéssel találkozhat a látogató.

Tehát amit tudni érdemes róla: 

    • ez a technológia a weboldalnak tökéletes megjelenést biztosít minden eszközön;
    • a reszponzív weboldalt a könnyű olvashatóság és az egyszerű navigáció jellemzi.

A 21. században már rengeteg eszközön nyithatják meg látogatóink a honlapunkat, sokszor nem is gondolnánk mennyi platformon kell helytállnia a weboldalunknak: mobilok, tabletek, asztali gépek, karórák, tévék, stb. A képernyőméretek folyamatosan változnak, ezért fontos, hogy weboldalunk is folyamatosan alkalmazkodjon az új és új elvárásokhoz.

Példa:

Egy mobilbarát megjelenés esetén a tartalmat egészében látjuk, olvashatóan, optimális betűmérettel. Sokak számára ismerős lehet a szituáció elavult megjelenésű honlapok esetén, ahol nem figyelnek a reszponzivitásra, ott sokszor a mobil és tablet verzióknál a teljes szöveg vagy képi tartalom megjelenítéséhez vízszintesen is görgetnünk kell. Ez az eset alapvetően nem lenne szabad, hogy megtörténjen egy modern és naprakész weboldalnál – ritka kivételek azok a modern megjelenési technikák, ahol egyéretelműen látszik, hogy a grafikai és tartalmi anyag vízszintesen görgetve érhető el – gyakori ez podcast oldalakon, vagy termékfelsorolásnál. Ez azonban egészen más eset, tekintve, hogy itt tervezetten, az interakciók variálása miatt használták ezt a módszert a készítők.

A kép forrása: Pinterest - https://hu.pinterest.com/pin/134826582577030266/

Ma már az internetet használók 54%-a mobilon böngészik, vélhetőleg azon egyszerű indok miatt, hogy az van általában az ember közelében a leggyakrabban. Emiatt amennyiben minden oldalunkra tévedő látogatót meg akarunk tartani, elengedhetetetlen reszponzív megközelítést alkalmazni a készülő oldalnál.

Az elmúlt néhány éven már nem csak a mobilt előnybe részesítő látogatóink miatt érdemes a reszponzív honlapot erőltetni, hanem hogy a Google keresési listáján is jobb helyezést érhessünk el. 2015 áprilisától ugyanis a reszponzivitás megléte beleszámít a helyezések elbírálásába. 

(Az érdekesség kedvéért, világszinten nézve az interneten böngésző emberek több mint 80%-a a Google keresőjét használja.)

Ma már a legtöbb webfejlesztéssel foglalkozó vállalkozó és cég reszponzív technológiát alkalmaz, mindenesetre még sok év el fog telni, míg a nem reszponzív szemlélettel készült honlapok kikopnak a köztudatból és felveszik a kesztyűt a frissen készülő weboldalakkal. Ugyan ez már manapság tényleg alapfeltétele mindenkinek, akik ezen a területen dolgoznak, ez ettől még egy elég jó szűrője lehet, annak, hogy kivel érdemes együtt dolgoznunk vállalkozásunk, szervezetünk megjelenése tekintetében. Amennyiben a megbízott szakember, vállalkozás nem tudja garantálni a reszponzív megjelenést, úgy talán érdemesebb tovább állni és egy másik lehetőséget keresni. 

Reszponzív honlap készítésben mi is tudunk segíteni! Minden információ arról, hogy pontosan hogyan zajlik nálunk a munka, milyen folyamatok történnek a megkereséstől a kész weboldalig és még azt követően is, az alábbi linkre kattintva érhetőek el. 

A %-os adatok a Statcounter oldalról származnak, 2021. április 4-ei dátummal vizsgálva.

További cikkek

10 tévhit a weboldal készítéssel kapcsolatban

Az alábbi 10 mondat közül mindannyiunknak van legalább egy, ami már eszünkbe jutott, ha honlapkészítésről volt szó. Igyekeztünk összeszedni azokat, amikkel a leggyakrabban találkozunk és komoly félreértések vannak mögötte, ezeket mindenképpen érdemes tisztázni, mielőtt az ember belevág egy honlap készítő projektbe.

elolvasom