Moodboard készítés – avagy hogyan rendszerezzük az ötleteinket?

Valamennyien hallottuk már azt a kifejezést, hogy moodboard, pláne ha használunk Pinterestet, ahol a táblák hasonló funkciót töltenek be. De pontosan mit is jelent, miért érdemes használni, miben tud segíteni a tervezés szakaszban?

Mindannyian láttuk már használatban mégse biztos, hogy tudtuk mi a neve

A klisés hollywoodi romantikus vígjáték filmek egyik alap jelenete, amikor a menyasszony az esküvőtervezéskor egy hatalmas minta könyvet lapozgat, ahol gyöngyörű képek, textil darabkák, színkompozíciók és kalligrafikus betűk özönlenek a nézőkre. Ez egy tökéletes helyzet, amikor moodboardokat használunk, legyen szó akár virtuális, akár kézzel fogható gyűjteményekről, pont ezt a célt szolgálják: bemutatják a lehetséges stílust, hangulatot, a táblákra ránézve egy pillanatig betekintést kapunk abba, hogy milyen lesz az összkép hangulata.

Moodboard, avagy hangulattábla

A moodboard magyarul szó szerint “hangulat táblát” jelent, képekből, formákból és rövid szövegekből álló kollázs, kompozíció. A kezdeti kreatív ötletek letisztázására szolgál, színek, betűtípusok, stílusok, hangulat illusztrált ábrázolása. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nem végleges grafikai elemeket gyűjt össze, csapán érzékeltetni kívánja az irányt.

Ezek a mood boardok ahogy korábban említettük lehetnek virtuálisak, ezek azok, amiket a design, tervezés, grafika és weboldal készítés világában gyakorta használunk, de a legtöbb művészettel kapcsolatos szakma előszeretettel használja akár házon belül is ezeket a kis táblákat. Tökéletes opció arra, hogy először is saját magunk számára képesek legyünk egy olyan hangualtot teremteni, amit majd a kész munkánkon keresztül a nézők, látogatók számára is szeretnénk átadni. 

Mi kerülhet rá? Hogy készítsük el?

A legfantasztikusabb az egészben, hogy bármi szerepelhet ezeken a táblákon: színek, formák, minták, ábrák, szimbólumok, képek, kép részletek, alakok, emberek, állatok, növények, betűtípusok, rajzok, offline helyzetben texturák, sőt még akár hang aláfestés is – ami szintén abban segít, hogy átadja azt a hangulatot, amit a tervező megálmodott. 

Tehát lényegében bármi szerepelhet ezeken a táblákon, de talán pont emiatt a végtelen lehetőség miatt nem is olyan egyszerű igazán jó mood boardot készíteni. 

A hangulattábla készítés során sokszor használunk letöltött képeket, mindenesetre nem mindig tudunk saját készletből dolgozni. Ezzel alapvetően semmi gond nincsen, ám ahogy megrendelővel dolgozunk együtt minden esetben ki szoktuk emelni, hogy a táblán megjelenő képek sehol nem lesznek a weboldal, logó, reklámanyag vagy bármilyen grafikai anyag elkészítése során megjelenítve. Csak és kizárólag hangulatkeltés céljából kerültek a táblára. 

Néhány minta moodboardra:

Ez a hármas egy virágüzlet részére készült, ahol a táblákat megnézve három teljesen különböző stílust és hangulatot láthatunk. Nem szükséges még csak részeiben sem megnézzük, már első ránézésre egyből tudunk érzéseket kapcsolni a képekehez.

Az első egy elegáns, kifinomult, letisztult irányt tükröz.

A második egy fiatalos, lendületes, szabadságot sugárzó hangulatot közvetít.

A harmadik pedig egy érett, kissé vad, önálló, mélyebb stílust ragad meg.

További cikkek

10 tévhit a weboldal készítéssel kapcsolatban

Az alábbi 10 mondat közül mindannyiunknak van legalább egy, ami már eszünkbe jutott, ha honlapkészítésről volt szó. Igyekeztünk összeszedni azokat, amikkel a leggyakrabban találkozunk és komoly félreértések vannak mögötte, ezeket mindenképpen érdemes tisztázni, mielőtt az ember belevág egy honlap készítő projektbe.

elolvasom