Mitől lesz jó egy logó megjelenése?

A leghíresebb, legismertebb logó, azok, amiket álmunkból felkeltve is felismerünk, körbe vesznek minket a hétköznapjainkban, ott vannak amikor dolgozunk, eszünk, utazunk, kikapcsolódunk. Természetesen a márka egy része csak a logó, így a minőség biztosítása nélkül a megjelenés önmagában nem elég hosszútávon egy vállalkozás működtetéséhez. De mi adja ezeknek a logóknak a varázsát a brand minőségén túl?

Mitől lesz megnyerő egy logó? Mi a jó logó receptje?

Legyen minél letisztultabb. – Az ötletelés szakaszban nem szabad ott megállni, ahol már késznek tűnik a logó, fontos, hogy teljesen letisztítsuk a designt, így egy átlátható, érthető megjelenés születhet.

Legyen minél egyszerűbb – így könnyen megjegyezhető és felismerhető, mitöbb: megrajzolható, akár egy néző által is. 

A kevesebb sokszor több – bánjunk okosan a színekkel! – Eredetileg úgy tartja az iratlan szabály, hogy ne használjunk 3-nál több színt egy logó elkészítésénél (sőt, 2 az ideális), természetesen vannak esetek, ahol ezt a szabályt nem csak hogy érdemes, de meg is kell szegni (Google logó), hogy kifejezhessük a mondanivalónkat, de legtöbbször elég kell legyen 2-3 szín. Ezzel általában biztosítva van az is, hogy fekete-fehérben, valamint sziluettként is értelmezhető és jól használható az elkészült kreatív.

Legyen benne mondanivaló – törekedjünk arra, hogy egy – a vállalkozás számára – fontos üzenetet emeljünk ki és ne akarjunk mindent “elrejteni” a logóban. A túl sok rejtett üzenet elveszi a figyelmet a lényegtől, így érdemes csak egyre koncentrálni, viszont azt a lehető legjobban hangsúlyozni.

Kapcsolódjon a szolgáltatáshoz/termékhez – Akár csak egy apró utalással is, de ezzel adjuk meg tulajdonképpen a funkcionalitását logóknak. 

Néhány kiemelkedő logó a hétköznapjainkból, a teljesség igénye nélkül:

Balra az eredeti logó, jobbra pedig egy gyors vonalrajz, hogy látszódjon mennyire egyerű néhány vonalból megrajzolni, ezáltal felismerni is ezeket a munkákat. 

Az eredeti logók forrása: https://worldvectorlogo.com/

További cikkek

10 tévhit a weboldal készítéssel kapcsolatban

Az alábbi 10 mondat közül mindannyiunknak van legalább egy, ami már eszünkbe jutott, ha honlapkészítésről volt szó. Igyekeztünk összeszedni azokat, amikkel a leggyakrabban találkozunk és komoly félreértések vannak mögötte, ezeket mindenképpen érdemes tisztázni, mielőtt az ember belevág egy honlap készítő projektbe.

elolvasom