Milyen titkot rejt a National Geographic sárga logója?

A mai logók legtöbbször egyszerű geometriai formákból állnak és sokszor rendkívül egyszerű és letisztult megjelenésük van, éreztetvén a nézővel, hogy egy ilyet “bárki el tud készíteni”. Ez órási tévedés, viszont sokszor ez a kulcsa a legtökéletesebb logóknak: elhiteti a nézővel, hogy annyira egyértelmű és egyszerű, hogy szakmai tudás nélkül is képes lett volna valaki kitalálni és elkészíteni.

Pont ezért, amennyire egyszerűnek tűnik a National Geographic logója, annyira összetett és átfogó jelentése van.

De mit is jelképez ez a sárga logó?

A National Geographic logójának elkészítésénél a legnagyobb kihívás talán az volt a grafikusoknak, hogy egy rendkívül széleskörű szolgáltatáshoz kellett igazodjon a design, a témakörök egészen a környezetvédelemtől a történelmi korszakokig megjelennek a National Geographic nevékenységei között. Tehát a logónak mindehez szükséges volt igazodjon, úgy, hogy semmiképpen ne zsúfolják össze minden létező tevékenységének jelképével a készülő kreatívot. 

A sárga négyzet/keret elméletileg egy ablakot jelképez: mondhatjuk, hogy ablak a világra.  
A sárga szín egyes vélemények szerint pedig a napot hivatott jelképezni ebben a koncepcióban, ami a világ minden pontján látható – így lett a fekete mellett a sárga az alapszín.

Emellett van egy sokkal kézelfoghatóbb oka is, miért választották az ablak motívumot és a sárga színt alapjául a logónak. 

Eredetileg a National Geographic magazin 1888-ban indult útjára, ahol kezdetben egy elég átlagos, a tömegből csöppet sem kiemelkedő borítót használt a magazin, ám az 1970-es évekre letisztult és kialakult a fénykép alapú borító a magazinnál, ahol a képeknek már keretet készítettek. A színválasztásnál a fő kérdés az volt, hogy melyik az a szín, amelyik a legjobban elüt és egyik képnél sem olvad bele a háttérbe? Elkezdték a sárga keretet használni, még jóval a logó elkészülte előtt, így a logó készítésnél az egyik fontos szempont az volt, hogy egy olyan kreatívot készítsenek, ami nem csak hogy azt a széles tevékenységi kört magába foglalja, amit a National Geographic magáénak vall, de olyan grafika jöjjön létre, ami vonza az akkor már régóta vezetett magazin követő bázisát. Emellett könnyen felismerik online/tv platformon is, azok, akik eddig csak nyomtatott formában találkoztak a branddel. Ekkor vették elő a sárga keret szimbólumot, amit akkor már régóta használatban volt a nyomtatott magazin borítójaként. A keret mai napig ikonikus, és mindenki által felismerhető.

Mi magának a logónak a története, hogyan változott az évek folyamán?

A National Geographic logója alig változott az első, 1997-es verzió óta, szinte mindannyian ismerjük a sárga üres négyzetet (ablakot) valamint a mellette levő fekete National Geographic feliratot. Az idő múlásával a tipográfia változott lényegében a logóban, valamint egy kissé sötétebb árnyalatot kapott a keret.

1997-2001

Az eredeti logóban három sorban foglalt helyet a név, talpas betűtípust használtak és még a szöveg többi részével egyenrangúként tartalmazta a Channel feliratot.

Kép forrása: https://1000logos.net/national-geographic-logo/

2001-2016

A kettőezres évek elején két változat is használatban volt, ahol tulajdonképpen elsősorban a Channel szót és a betűtípust variálták a készítők. A szürke szín használata egy időre megváltoztatta a logó színalapjait és behozott egy 3. színt az alap sárga-fekete mellé. 

2016 - Ma

Napjainkban is használt logóból már teljesen eltűnt a Channel szó, és újra visszatért a két színen alapuló grafika. Modern megjelenést kölcsönöz a logónak a talpatlan betűtípus, amit az esetek nagytöbbségében a könnyebb olvashatóság miatt használunk, online felületeken.

Kép forrása: https://1000logos.net/national-geographic-logo/

További információk a National Geographic logójáról:
brandfolder.com
logos-world.net

További cikkek

10 tévhit a weboldal készítéssel kapcsolatban

Az alábbi 10 mondat közül mindannyiunknak van legalább egy, ami már eszünkbe jutott, ha honlapkészítésről volt szó. Igyekeztünk összeszedni azokat, amikkel a leggyakrabban találkozunk és komoly félreértések vannak mögötte, ezeket mindenképpen érdemes tisztázni, mielőtt az ember belevág egy honlap készítő projektbe.

elolvasom