Az “Év színe” 2021

a kezdeményezés, amire azt hisszük csak kirakat, valójában társadalmi helyzeteket, világszintű problémákat hangsúlyoz

A Panton minden évben választ egy színt, amely lesz olyan szerencsés, hogy kiérdemi az év színe pozíciót. Ezzel tulajdonképpen divatot is teremt annak a színnek, arra az évre, ám közel sem ez a fő célja ennek a kezdeményezésnek, sokkal mélyebb és átfogóbb háttere van a választásnak.

A Panton a színkód-rendszerek kidolgozása által vált ismerté, a köztudatba azonban az “Év színe” kezdeményezés hozta be a nevüket a évezredfordulón. Ezt a kezdeményezést általában a világban zajló történések ihletik, azok a társadalmi helyzetek melyekkel az adott időszakban szembe kell néznünk.

Mi lett 2021 választott színe a kemény 2020 után?

Általában a Panton kizárólag egy színt választ év színének, ezt az elmúlt 21 évben, amióta ez a kezdeményezés tart, kétszer szegték meg: 2016-ban, valamint 2021-ben, amikor szintén kettő szerencsés szín került a dobogóra.

Az egyik az Illuminating fantázianévre hallgató napsárga (PANTONE 13-0647), a másik pedig az Ultimate Gray (PANTONE 17-5104)  elnevezésű világos szürke szín.

De mit jelent ez a két szín? Miért pont ők lettek a kiválasztottak?

Mindkettőnek megvan a maga jelentése és érzelmi aspektusa: a sárga a reményt, a napfényt és a jókedvet hivatott jelképezni, míg a szürke a szolid, támogató és gyakorlatias alap, ami elengedhetetlen, az elmúlt év történéseit alapul véve. 

Ahhoz, hogy ezeken a nehéz időkön túllendüljünk két fontos dolgora van szükségünk: a szürke által jelképezett sziklaszilárd talajra a lábunk alatt, amit igyekezzünk a legnagyobb kihívások közepette sem elengedni, valamint a sárga vidám, reménythozó, pozitív hatására, ami nélkül képtelenség ezeket az amúgy szürke és bezárt hétköznapokat élvezni.

Miért szegték meg az eddigi hagyományt és lett két szín kiválasztva egy helyett?

Az idei év kettős színválasztásának két gyökeres indoka is volt: 

    • az egyik, ahogy már boncolgattuk, a koronavírus-járvány, melynek hatásait kivétel nélkül mindenki a világon most saját bőrén tapasztalja;
    • a másik pedig a Black Lives Matter mozgalom.

Egy olyan időszakban, amikor a földön élő generációk által ismeretlen világszintű problémával kell az embereknek közösen szembenézni, és eközben ezzel párhuzamosan széthúzás van kisebb közösségi szinteken, ilyen időkben mindenél fontosabb az egység, társadalmi egyenlőség és összhang kiemelése.

Tehát idén az együttműködés és kapcsolatok fontosságát tükrözi a Pantone színválasztása is. Két teljesen független színt jelöltek 2021-re, ahol a kapcsolatok fontosságára, a pozitív gondolkodásra, a reményre és az előretekintésre fektették a hangsúlyt, kiemelve azt, hogy képesek vagyunk megküzdeni az emberiség útjába sodort nehézségekkel, ha közösen gondolkodunk.

+1 ÉRDEKESSÉG

Ahogy már említettük 2016-ban fordult még elő a dupla szín, amikor a Rose Quartz névre hallgató rózsaszínt és a Serenity kéket jelölték az év színeinek, ahol a nemi normák körüli egyenlőtlenségre hívták fel a figyelmet. 

További információk az Év színéről:
PANTONE COLOR OF THE YEAR 2021

További cikkek

10 tévhit a weboldal készítéssel kapcsolatban

Az alábbi 10 mondat közül mindannyiunknak van legalább egy, ami már eszünkbe jutott, ha honlapkészítésről volt szó. Igyekeztünk összeszedni azokat, amikkel a leggyakrabban találkozunk és komoly félreértések vannak mögötte, ezeket mindenképpen érdemes tisztázni, mielőtt az ember belevág egy honlap készítő projektbe.

elolvasom